Poslanecký prieskum prehĺbil podozrenia z účelového konania ministra Maďariča

07.05.2013 Bratislava

Bratislava (opoziční členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá)
Aj na dnešnom poslaneckom prieskume, ktorý iniciovali opoziční členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá, odmietol minister kultúry Marek Maďarič definitívne vydať kópie právnych stanovísk vedúcich k obnoveniu škandalóznej zmluvy so súkromným konzorciom TMG. Návrh opozície, aby sa prieskumu mohli zúčastniť právnici, minister rovnako odmietol. Poslanci, ale ani odborná či laická verejnosť, sa teda nemôžu kvalifikovane oboznámiť s tým, čo viedlo ministra k urovnaniu zmluvy s konzorciom TMG.
„Po niekoľko hodinovom laickom štúdiu sprístupnených stanovísk sme dospeli k viacerým záverom. Po prvé, právnikom, ktorí posudzovali opätovné uzavretie zmluvy, neboli doručené všetky relevantné dokumenty pre poskytnutie stanoviska, ako napríklad známa doručenka o vypovedaní zmluvy. Pritom v oboch právnych stanoviskách bolo zdôraznené, že v prípade, ak by boli doručené aj ďalšie relevantné dokumenty, ich právne závery sa budú korigovať.
Po druhé, právne stanovisko pána Bžána obsahovalo odporúčania, ako môže ministerstvo postupovať. Jednou z možností, ktorú mal minister k dispozícií, bolo aj ukončenie platnosti zmluvy s konzorciom TMG podľa zákona.
Minister si dal vypracovať právne stanoviská, pričom právnikom nedodal všetky relevantné dokumenty. Z týchto stanovísk zároveň vyplýva, že minister mohol ukončiť platnosť zmluvy s TMG podľa zákona. Čo teda viedlo ministra k obnoveniu škandalóznej zmluvy, ktorá vracia TMG opäť do hry, sa verejnosť nikdy nedozvie. Keďže minister si zo štyroch možných variant ďalšieho postupu vybral urovnanie zmluvy s TMG, podozrenie, že nekoná v záujme občanov, ale záujmu súkromného konzorcia, sa iba prehĺbilo,“ vyhlásil podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Viskupič.

Jozef Viskupič, podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá
Daniel Krajcer, člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá
Pavol Abrhan, člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá
 

Vyberte región